DIR Floortime Nedir ?

DIR Floortime modeli, çocuğa beceri eğitimi yolu ile hedef davranışlar ve beceriler kazandırmayı değil; sosyal, duygusal ve bilişsel kapasitenin gelişimi için gereken alt yapıyı oluşturmayı önemser. 

DIR Floortime Terapisi
DIR Floortime Terapisi

DIR Floortime modeli, çocuğa beceri eğitimi yolu ile hedef davranışlar ve beceriler kazandırmayı değil; sosyal, duygusal ve bilişsel kapasitenin gelişimi için gereken alt yapıyı oluşturmayı önemser.

DIR Floortime çocukların gelişimsel süreçlerini değerlendirerek, karşılıklı etkileşim yolu ile sosyal, duygusal ve bilişsel gelişimlerini desteklemeyi hedefleyen bir yaklaşımdır. Tipik gelişim gösteren çocuklar ile doğru etkileşim kurmayı, yetişkin çocuk arasındaki duygusal bağı güçlendirmeyi ve oyun arkadaşı olmayı sağladığı gibi, farklı gelişim özelliklerine sahip çocukların bireysel özellikleri ve güçlü yönleri dikkate alınarak değerlendirilmeleri, eğitim ve terapi programlarının planlanması ve uygulanması için çeşitli disiplinlerden uzmanların kullanabileceği bir modeldir. DIR Floortime modelinin geliştiricileri olan Dr.Stanley Greenspan ve Dr. Serena Wieder bu modelinden aileler, uzmanlar ve eğitimciler yararlanıyorlar.

Otizm Spektrum Bozuklukları, Down Sendromu, Gelişimsel Bozukluklar, iletişim dil ve konuşma ile ilgili zorluklarda uygulanabilir. Gelişimsel (Developmental), Bireysel (Individual) ve Etkileşim Temelli (Relationship based) bir yaklaşım modelidir. Psikodinamik bir bakış açısı ile çocukların nörobiyolojik profillerini, gelişimsel özelliklerini ve çocuk ile etkileşimde bulunan yetişkinin bireysel özelliklerini de dikkate alıp, oyunu terapi yöntemi olarak kullanıp, eğlenirken gelişimsel hedeflere ulaşmayı amaçlar.

Floortime Terapisi; gelişimsel olarak zorluklar yaşayan, içe dönük yapıda olan ve sosyallik problemleri, iletişim ve dil problemi olan, otistik spektrum bozukluğu, down sendromu, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu gibi gelişimsel farklılık yaşayan, çocuklar ve onların aileleri için geliştirilmiş DIR Modeli’nin temelini oluşturan bir programdır.

DIR Floortime Terapisi
DIR Floortime Terapisi

DIR Modeli Devolopmental (Gelişim)

9 Gelişim basamağına ayrılan fonksiyonel duygusal gelişim basamaklarındaki düzeyi incelenir.

Bireysel Farklılıklar (Individual Difference)

Her çocuğun fizyolojik, nörolojik, psikolojik özellikleri ve duyusal işlemleme farklılıkları incelenip bireysel profili çıkartılır.

İlişki Temelli Yaklaşım (Relationship Based Approach)

Çocuğun diğer kişilerle kurduğu ilişkinin özellikleri ve edindiği deneyimlerle organize olup sosyal duygusal gelişimi desteklenir. Yukarıda açıklanan 3 tanımlama üzerine kurulmuş çocuğun 6 gelişimsel alanına ve bireysel işlev profiline uygun gelişimini en iyi şekilde destekleyen, karşılıklı aktif ilişkilere bağlı olarak bir müdahale programı oluşturmaktadır.

DIR eğitim modeli çoğunlukla oyun terapi ile karıştırılsa da ikisini ayıran çok önemli farklar vardır. Oyun Terapisi travmatik bir durum yaşamış (boşanma, kayıp, taciz, yeni kardeş vb. ) çocuklara yetkili sertifikalandırılmış sadece psikologlar tarafından uygulanan bir psikoterapi yöntemidir.

DIR Floortime Terapisi ise gelişimsel seviyesini temel alarak duygusal ve sosyal açıdan anlamlı öğrenme etkileşimlerine odaklanır ve çocuğun bulunduğu gelişim düzeyini bir üst basamağa çıkarmak için desteklenmesini içerir ve ICDL tarafından sertifikalandırılmış uzmanlar tarafından uygulanır. DIR programının diğer bileşenleri yarı yapılandırılmış problem çözme aktiviteleri, konuşma terapisi, ergoterapi, arkadaşlarla oyun fırsatları gibi aktiviteleri içerebilir.

Çocuğun çevresiyle sıcak ve yakın bir şekilde iletişim kurmasına, duygusal jest ve kelimeler kullanarak anlamlı diyalog yürütmesine, empati ve soyut mantığın yüksek seviyelerinde düşünmesine DIR Floortime Modeli yardımcı olur.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz