Otizm Spektrum Bozukluğu Tanımı

2013 yılında Amerikan Psikiyatri Birliği tarafından yayımlanan DSM-5’te OSB özelliklerine değinilmiştir. Söz konusu özelliklerden ilki ve en önemlisi, OSB’li kimselerin iletişim ve etkileşim yeteneklerinin zayıf kalmasıdır. Otizm Spektrum Bozukluğu olan kimselerde sürekli tekrar eden hareketlerin görülmesi, OSB’yi işaret eden davranışların çok küçük yaşta kendini belli etmesi ve çocukların gündelik hayatlarında değişiklikler yaşanması, raporda belirtilen diğer özellikler arasındadır.

Diğer yandan DSM-IV’te ayrı bir özellik olarak yer alan dil gelişiminde gecikme DSM-5’te bir tanı ölçütü olmaktan çıkarılmış ve otizmin 3 yaşından sonra da ortaya çıkabileceği belirtilmiştir. Mental Bozuklukların Tanı ve Sayımsal El Kitabı-5’te yer alan bu değişikliklerin bilimsel bir gerçekliği olduğu belirtilmekte ve bu değişikliklerin OSB olan bireylerin yaygınlığının ölçülmesini ve bu bireylerin hizmetlere erişimini etkileyebileceği belirtilmektedir.