Amerikan Psikiyatri Birliği tarafından yayınlanan DSM (Mental Bozuklukların Tanısal ve Sayımsal El Kitabı) ölçütleri OSB tanısını koymada esas olarak alınmıştır. DSM ölçütleri ilk yayınlandığı günden bugüne kadar sürekli güncellenerek günümüze kadar gelmiştir (Aksoy ve Şahin, 2016). Halihazırda ülkemiz de dahil tüm dünyada DSM-5 kullanılmaya devam edilmektedir.
Ülkemizde OSB tanısı, çocuk nörologları ve çocuk ruh hastalıkları uzmanları tarafından konulmaktadır. Tanı için öncelikle çocuk psikiyatri, fakat eşlik eden sorunlar bulunmakta ise, çocuk nörolojisine müracaat edilmektedir (http://www.odfed.org/otizm/, 2019). Ayrıca ülkemizde devletin sağladığı özel eğitim hizmetlerinden yararlanabilmek için tanılamanın yapılması ve raporlaştırılması gerekmektedir.
Ülkemizde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından hazırlanan eylem planı doğrultusunda toplumda OSB hakkında farkındalık düzeyinin arttırılması ile çocuklarda OSB’nin erken tanılanmasına yönelik tarama ve izleme çalışmalarında sağlık profesyonellerine önemli görevler düştüğü belirtilmiştir (Aydın ve Özgen, 2018).
Günümüzde bir çocuğun OSB’li olup olmadığının belirlenmesinde ilk belirtilerin fark edilmesinden tanının konulmasına kadar süren süreçte ayrıntılı değerlendirmelerin yapıldığı bir yol izlenmektedir.
Randevu için
0537 592 67 63
0537 592 67 64